SKANDALEBILDER FRA KINA GåR VIRALT: – HAR INGENTING MED IDRETT å GJøRE

Skandalebilder fra Kina går viralt: – Har ingenting med idrett å gjøre

Det kinesiske hjemmehåpet He Jie gikk søndag vinnende ut av Beijing Halvmaraton. I ettertid har bildene fra slutten av løpet gått viralt.

He Jie kom løpende inn mot mål sammen med tre afrikanske løpere. Rundt 500 meter fra mål begynte de afrikanske løperne tilsynelatende å sakke ned farten, mens de gestikulerte med hendene at deres kinesiske konkurrent skulle passere.

Det gjorde kineseren, og dermed ble det seier til han, like foran de afrikanske løperne. Nå blir hendelsen etterforsket av Det internasjonale friidrettsforbundet etter påstander om juks.

Les også: Haaland blar opp for leilighet på Frogner

– Trenger ikke være et geni

Flere mener det er tydelig at de afrikanske løperne lot He Jie vinne, og at dette er et klassisk eksempel på løpsfiksing.

– Det ser bare dårlig ut, uansett hvordan du ser på det. Det er én ting om fire løpere løper sammen på slutten for potensielt å holde hender eller krysse mållinjen sammen som et tegn på god sportsånd. Det var ikke det vi så, sier Mark Dreyer, ifølge CNN.

Han er sportsanalytiker med stor ekspertise på Kina. Han har oppholdt seg i Kina i flere og skrevet bok om kinesisk idrett og politikken rundt.

– Det blir ikke en spurt for noen andre enn He Jie. Man trenger ikke være et geni eller en løpeekspert for å finne ut det, sier han videre.

HALVMARATON: He Jie underveis i Beijing Halvmaraton. Foto: Ju Huanzong (AP)

Den norske løpeeksperten Kristian Ulriksen blir ikke overrasket over bildene fra Kina.

– Det har skjedd mange ganger før og det vil skje mange ganger igjen. Det er ingen poeng i å være naiv, sier Ulriksen til NRK.

Han mener det er tydelig at de afrikanske løperne lot He Jie vinne.

– Det har ingenting med idrett å gjøre, sier han.

Les også: Beckham krevde tre milliarder – endte opp med «lommerusk»

Ulike forklaringer

En av løperne som tilsynelatende sakket ned farten for at kineseren skulle vinne var kenyaneren Willy Mnangat.

Overfor South China Morning Post bekreftet han etter løpet at han lot He Jie vinne med vilje, før han senere kom med en annen forklaring til BBC.

Til BBC sa han at han deltok på løpet som hare for kineseren, og at han ikke skjønte hvorfor navnet hans sto på startnummeret.

He Jie har sagt følgende om løpet til kinesiske medier.

– Jeg har aldri løpt halvmaraton før og denne gangen ville jeg sette personlig rekord.

Han kom i mål på tiden 1.03,44, over minuttet bak den kinesiske rekorden. Ifølge CNN vant han 5.500 dollar, tilsvarende 60.000 norske kroner, for seieren.

2024-04-16T15:57:57Z dg43tfdfdgfd