Nå HAR POLITIET KONKLUDERT I INGEBRIGTSEN-SAKEN

Nå har politiet konkludert i Ingebrigtsen-saken

Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner, mot én av de fornærmede i saken.

– Den tidligere omtalte siktelsen for kroppskrenkelse er nå en del av tiltalen som gjelder mishandling i nære relasjoner, sier politiinspektør Terese Braut Våge.

De resterende sakene politiet har etterforsket er henlagt. Sakene mot fem av de fornærmede henlagt på bevisets stilling, og én av sakene er henlagt på foreldelse.

– Årsaken til at de er henlagt på ulike koder, kan jeg ikke gå inn på nå, sier politiinspektøren.

Avslører detaljer i tiltalen

Politiet opplyser om at alle etterforskningsskrittene fra politiets side var gjennomført før påske, før det kom inn anmodninger om ytterligere etterforskningsskritt.

– I siste del av etterforskningen har vi gjennomført flere avhør av personer vi ikke tidligere har avhørt, for å belyse sakene på en best mulig måte, sier Braut Våge.

Ifølge tiltalen, som Nettavisen har sett, skal familievolden ha pågått i perioden mellom 2018 og 5. januar 2022. Den to sider lange tiltalen beskriver sju punkter med blant annet trusler, tvang, vold, begrenset bevegelsesfrihet og andre former for krenkelser.

I tiltalen står det også at det er et av Ingebrigtsens mindreårige barn som er utsatt for dette.

Videre en sentral hendelse for etterforskningen en episode med et håndkle tidlig i januar 2022. Da skal Ingebrigtsen og det fornærmede barnet ha kranglet og førstnevnte skal ha kjeftet og holdt en finger opp i ansiktet på vedkommende. Han skal deretter ha slått med et vått håndkle i ansiktet, noe som medførte et rødt merke på kinnet.

Dette er foranledningen til at løpebrødrene Jakob, Henrik og Filip valgte å bryte det sportslige samarbeidet med faren kort tid etter.

Espen Skoland er presserådgiver for løperbrødrene. Han sier følgende i en uttalelse til Nettavisen:

– Dette er en privat familiesituasjon. De ønsker ikke å kommentere saken. Brødrene har bedt om ro og ønsker å fokusere fullt og helt på det sportslige. De er takknemlige for at pressen har respektert dette ønsket, sier Skoland.

Vil påklage henleggelse

Til NRK sier bistandsadvokat for fire av Ingebrigtsens barn, Mette Yvonne Larsen, at de vil påklage minst en av henleggelsene.

– Det har vært en grundig og rask etterforskning. Vi er ikke enig i at de øvrige sakene er henlagt, og minst én av dem vil bli påklaget.

Hun sier dette gjelder alvorlige forhold mot en sårbar person over en lengre tidsperiode.

UENIG: John Christian Elden sier Gjert Ingebrigtsen er uenig i fremstillingen av hendelsene. Foto: Fredrik Varfjell (NTB)

– Ingebrigtsen uenig i fremstillingen

Ingebrigtsens forsvarere John Christian Elden og Heidi Reisvang sier i en felles uttalelse at deres klient er orientert om tiltalen.

– Vi merker oss at saken nå har en helt annen karakter enn det den innledningsvis hadde, og at saken er henlagt for samtlige av de øvrige fornærmede. Hva gjelder de henlagte sakene, er vi enige i at det ikke er bevismessig dekning for at Ingebrigtsen har gjort noe straffbart, sier Elden og Reisvang.

Videre sier de at Ingebrigtsen er uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på, og at han her ikke erkjenner straffskyld.

– Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i offentligheten. Saken er naturligvis en belastning for alle berørte, og det bes derfor om at familien nå får ro. Vi vil komme tilbake til saken i retten, der den hører hjemme, sier de.

BELASTENDE: Gjert Ingebrigtsens forsvarere ber om at familien får ro i en krevende tid. Foto: Marius Simensen (Bildbyrån)

Skrev kronikk i VG

I februar ble det kjent at Gjert Ingebrigtsen var siktet for ett tilfelle av vold. Siktelsen gjelder brudd på straffelovens mildeste voldsparagraf, paragraf 271, som har en maksimal strafferamme på ett års fengsel.

Ingebrigtsens forsvarer, advokat John Christian Elden, har tidligere uttalt at hans klient nekter straffskyld.

Det forelå to anmeldelser mot Ingebrigtsen, men det ble bare tatt ut siktelse for den ene av dem før nyttår.

Alle de sju barna til Ingebrigtsen fikk status som fornærmet.

Elden bekreftet til Nettavisen i februar at Ingebrigtsen har blitt siktet for ett tilfelle av kroppskrenkelse for å ha slått et håndkle mot én fornærmet. Ifølge advokaten risikerte Ingebrigtsen en bot.

Det var i oktober at de tre sønnene Henrik, Filip og Jakob gikk ut i VG med en kronikk der de beskyldte faren for å ha brukt fysisk vold og trusler mot dem i oppdragelsen under oppveksten.

I kjølvannet av dette ble det kjent at saken skulle etterforskes av politiet.

Gjert Ingebrigtsen har på sin side hele veien avvist påstandene på det sterkeste.

2024-04-29T06:32:31Z dg43tfdfdgfd