– VIL BRUKE DE FINESTE OMRåDENE TIL SOLCELLE-PARKER

– Vil bruke de fineste områdene til solcelle-parker

Om du ikke helt har vent deg til vindmøller, så må du følge med nå. Flere steder i landet vil det komme bakkemonterte solcelle-parker, skrev Nettavisen denne vinteren. Men det vil ikke Norges Jeger- og fiskerforbund i Vestfold (NJFFV) ha noe av. Dette skriver Sandefjords Blad.

«Et mangfold av plante- og dyrearter lever i skogsområder, og ved å bygge ned skog for å installere solcelleparker så ødelegges leveområdene til mange arter», uttaler NJFFV i en nylig vedtatt resolusjon.

Det er nemlig planer om solcelleanlegg flere steder i Vestfold fylke, på Brunlanes og Tjølling.

– Vi har ikke veldig mye skog i Vestfold, særlig i de ytre delene av fylket, og det er viktig å ta vare på det lille vi har igjen, sier styremedlem Jan Thore Nalum til Sandefjords Blad.

Foreningen mener at slike anlegg heller bør legges til områder som allerede er utbygget.

Flere solkraftverk kan komme

Det er kraftselskapet Aneo som planlegger å bygge en solcellepark på 345 dekar i Brunlanes. Grunneierne skal allerede ha signert avtaler om utleie av området, skriver Sandefjords Blad. Også Skagerak Kraft har planer om et 500 dekar stort solkraftverk i Vestfold, skriver avisen.

Landbruksdirektoratet har undersøkt konsekvensene av solkraftanlegg på jord- og skobruksområder. De mener at solkraftanlegg i slike områder bidrar til avskoging.

– Avskoging for solkraftutbygging kommer altså i tillegg til avskoging som skjer til andre nedbyggingsformål og vil derfor representere en ny driver bak avskoging i Norge, sa seksjonssjef Aud-Ingrid Krefting i Landbruksdirektoratet til Nettavisen tidligere i år.

Ødelegger for jegere og bærplukkere

Nalum i NJFFV sier at solcelle-utbyggerne helst vil ha de gjeveste skogsområdene.

– Det er gjerne i de fineste turområdene og midt i trekkene til hjortevilt. Det vil ødelegge for oss som er glade i naturen, jegere, sopp- og bærplukkere og friluftsinteresserte.

NVE opplyser overfor Nettavisen at de er kjent opp mot 50 forskjellige større soloprosjekter under planlegging.

Les også: Vil bygge et av Norges største solcelleparker i populært turområde: – Fikk hakeslepp

2024-03-28T12:41:33Z dg43tfdfdgfd