OLENA ZELENSKA OM SJOKKET: – JEG TRODDE DET BARE VAR ET MARERITT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og kona Olena Zelenska møttes allerede på videregående. Senere jobbe de sammen i TV-bransjen og fikk både en datter og en sønn.

Nå er de i sentrum av en krig verdens øyne følger nøye med på.

I et intervju med finske Yle forteller Olena Zelenska hva krigen har gjort med familien på fire.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

– Et sjokk for oss alle

24. februar 2022 er en dato som ble skjebnesvanger for den lille presidentfamilien. Europa våknet opp til nyheten om at russiske stridsvogner rullet inn over Ukrainas grenser.

Det gjorde også Olena Zelenska hennes familie.

– Jeg husker da jeg våknet morgenen etter angrepet. Jeg trodde det bare var et mareritt helt til jeg skjønte at det var sant, en fryktelig virkelighet. Det var et sjokk for oss alle, sier hun i intervjuet.

Førstedamen er manusforfatter av yrke og gjorde det sammen med sin mann skarpt i den ukrainske underholdningsverdenen.

Nå leder hun et TV-program om psykisk helse. Bakteppet er den blodige krigen hvor det er tett mellom de tragiske skjebnene.

Se video: Slik har du ikke sett USAs utenriksminister før

Ned i kjelleren

Til tross for at det ikke går én dag uten at hun tenker på krigen, avslører hun overfor Yle at hun i enkelte situasjoner kan føle på en form for normalitet.

Hun trekker frem leksehjelp og stell av kjæledyr som eksempler på situasjoner der krigen kan havne litt i bakgrunnen.

Når flyalarmen slår virkeligheten knallhardt tilbake. Da tar hun med barna Kyrylo (11) og Oleksandra (19) ned i kjelleren.

Førstedamen uttrykker sorg for at barna går en usikker fremtid i møte. Det samme gjelder hundre tusener av barn i resten av Ukraina.

– Min datters daglige rutiner er knyttet til studier, men hun har ingen fremtidsplaner. Det er trist for meg som mor.

Det blir ikke like mye tid til familien som før for president Zelenskyj. Forsvarskrigen mot Russland er inne i sitt tredje år.

I et intervju med BBC i fjor sa Zelenska at det var smertelig å se sin 19 år gamle datter ikke ha muligheten til å reise og oppleve nye ting, som tenåringer gjerne gjør.

Overfor den finske allmenkringkasteren forteller hun at krigen har gjort inntrykk på sønnen Kyrylo, som har blitt veldig interessert i våpenteknologi knyttet til krigen. Som mor er Zelenska tydelig på at hun skulle ønske han hadde andre interesser, som for eksempel musikk.

– Jeg trenger mannen min, ikke en historisk figur

I intervjuet med BBC i fjor sa den ukrainske førsdamen at hun fortsåelig nok ikke så mannen sin like ofte som før Russland invaderte landet for fullt.

– Dette er kanskje litt egoistisk, men jeg trenger mannen min, ikke en historisk figur, ved min side, sa hun da.

Også nå ser ikke førsedamen mye til mann og far. Han er opptatt med å forhandle frem støtte og slå Putins styrker tilbake på slagmarken.

2024-05-20T17:51:33Z dg43tfdfdgfd