ECUADOR ERKLæRER STRøMKRISE

– Jeg har i dag tatt en kraftig beslutning, nok en gang, og det er å erklære en krise i landets energisektor. Jeg har bedt statsråden gå av, sa president Daniel Noboa på et arrangement i byen Guayaquil tirsdag.

Senere tirsdag sendte Noboas ut en uttalelse der det sto at han har satt inn samferdselsminister Roberto Luque, som også beholder sin opprinnelige statsrådspost, som midlertidig energiminister etter energiminister Andrea Arrobo.

Ecuador er rammet av tørke, noe som berører strømproduksjonen ved landets vannkraftanlegg. Vannkraft er landets viktigste energikilde.

Myndighetene varsler rasjonering av strøm og import av strøm fra nabolandet Colombia.

Men Colombia kan ikke komme til unnsetning. Colombias regjering varslet nemlig selv tirsdag at den må stanse elektrisitetseksporten til Ecuador. Årsaken er at tørken rammer også Colombia.

Colombia er selv svært avhengig av vannkraft til strømproduksjon, og fyllingsgraden i anleggene har falt til nær kritiske nivåer. Tørken rammer også hovedstaden Bogota og områdene rundt, der ti millioner mennesker nå er underlagt rasjonering av vann.

Det er det naturlige klimafenomenet El Niño som av begge land fremheves som årsak til den pågående tørken.

(©NTB)

2024-04-17T02:51:44Z dg43tfdfdgfd