TERRORFORSKER: – EN HELT ANNEN HODEPINE HVIS ISRAEL VINNER

Terrorforsker: – En helt annen hodepine hvis Israel vinner

Israelske Eden Golan (20) klarte å sikre seg en finaleplass i semifinalen torsdag kveld. Det betyr at Golan skal fremføre sangen «Hurricane» på Eurovision-finalen i Malmö lørdag kveld.

Nettavisen har spurt Nordens fremste terrorekspert om dette vil øke terrorfaren eller trusselbildet.

– Jeg tror dette vil øke frustrasjonen og sinnet enda mer hos palestinske demonstranter. Demonstrasjonene kommer til å bli enda mer forsterket. Dette vil gi ytterligere bensin til bålet, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Det svenske Forsvarsakademi til Nettavisen.

Ranstorp roser sikkerhetsopplegget til arrangøren og sikkerhetsoppbudet til myndighetene i Malmö.

– De har vært veldig ansvarsfulle i Malmö, og det har skjedd veldig lite, noe som er positivt og bra. Spørsmålet er om det kommer til å bli enda mer intense demonstrasjoner, og spesielt hvis Israel vinner. Spørsmålet er hva vil skjer hvis Israel vinner, sier han.

– Hva skjer sikkerhetsmessig dersom Israel vinner på lørdag, Ranstorp?

– Det er en helt annen hodepine. Da blir det sånn at demonstrasjonene koker over og man viser sitt vrede. Men er det i det hele tatt mulig for Israel å holde Eurovision neste år? Hvem vet hvordan kapasiteten til Hamas er om ett år, sier Ranstorp.

– Hamas har mistet mesteparten av rakettene sine, og det tar lang tid å bygge opp en sånn kapasitet igjen. Men jeg tenker på eventuelle rakettangrep fra for eksempel Hizbollah i Libanon, sier Ranstorp.

Les også: Israel klatrer oppover Eurovision-oddsliste: – Hva skjedde?

EKSPERT: Magnus Ranstorp er terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi. Foto: Berit Roald / NTB

– Israel er kanskje favoritter til å vinne

Vebjørn Selbekk er Israel-kjenner og sjefredaktør i den kristne avisen Dagen. Han mener det er en reell mulighet for at Israel vinner Eurovision.

– Israel er i mine øyne kanskje favoritter til å vinne. Hvis de vinner, ville Israel gjort alt de kunne for å arrangere Eurovision i Israel, enten i Jerusalem eller Tel Aviv, sier Selbekk til Nettavisen.

Israel ligger i skrivende stund på andreplass på oddslisten Eurovision World. Der har israelske Golan fredag formiddag 19 prosent vinnersjanse. Baby Lasagna fra Kroatia er storfavoritten med 41 prosent vinnersjanse.

Selbekk mener Israel har både evne og kapasitet til å gjennomføre et trygt og sikkert Eurovision-arrangement til tross for det ekstreme trusselbildet landet står overfor.

– Sikkerhetsmessig har de bevist før at de klarer å gjennomføre denne typen arrangementer på israelsk jord og sikre seg mot angrep fra Hamas, Hizbollah eller til og med Iran. Israel har vist at de klarer å håndtere det, sier Selbekk.

Les også: Gåte til finalen i Eurovision Song Contest

STØTTER ISRAEL: Vebjørn Selbekk har allerede stemt på det israelske Eurovision-bidraget under semifinalen på torsdag. Foto: Carina Johansen

Selbekk sier det er nesten helt umulig å fatte hva en israelsk seier hadde betydd for Israel.

– Israel er under et enormt press. De føler at de forsvarer seg mot terror. Det pågår fortsatt en gisselsituasjon med over hundre israelere som sitter i fangenskap inne på Gazastripen, men de føler at verdenssamfunnet ikke bryr seg, sier Selbekk.

– Det ville blitt følt som et voldsomt håndslag og anerkjennelse fra Europa til Israel. Men da er spørsmålet hva Ebu (Den europeiske kringkastingsunion) ville gjort, om de ville akseptert en finale i Eurovision i Israel neste år. Ett år er lang tid og mye kan skje. Det er ikke usannsynlig at dette er situasjonen vi sitter igjen med i morgen kveld, sier Selbekk.

Les også: Jahn Teigen-hyllest i Eurovision-semifinalen

PROTESTER: Malmös gater er fylt med palestinere og sympatisører som protesterer mot Israels deltagelse i årets Eurovision. Foto: Johan Nilsson

Roser israelsk artist

Ranstorp sier at det er sørget for et enormt sikkerhetsopplegg rundt den israelske artisten. Han sier Eurovision-arrangørene har tekniske løsninger på plass som skal dempe eventuell buing fra publikum under Israels opptreden.

Under semifinalen på torsdag kunne man likevel høre både buing og hyllest fra publikum under Israels framføring.

– Det blir interessant å se hva som vil skje under selve konkurransen på lørdag kveld under Israels opptreden. Sikkerheten kommer til å være god, men jeg tenker først og fremst på forstyrrelser fra publikum, sier Ranstorp.

Les også: Eden Golan om demonstrasjonene i Malmö: – Jeg har ikke sett dem

Ranstorp roser den israelske artisten for å klare å bevare roen midt i stormen av antiisraelske protestrop.

– Jeg mener hun har opptrådt ekstremt voksent og utvist stor integritet. Når man ser på henne på pressekonferanser er hun virkelig fokusert på musikken, og ikke på å politisere eller reagere på uroen rundt henne. Det er supersterkt gjort av henne, sier han.

– Jeg har hørt demonstranter som skriker mot Eurovision. Dette er trist og skaper bare enda mer polarisering og brensel til bålet. Dette er leit for artistene og for israelske fans som er opptatt av musikken, sier Ranstorp.

– Dette er jo egentlig en musikkonkurranse hvor det er individuelle artister som konkurrerer. Og disse artistene kommer fra forskjellige land, men det er likevel individuelle artister som konkurrerer seg imellom, sier terroreksperten.

Sympatistemmer

Selbekk tror Israel vil få masse sympatistemmer lørdag kveld.

– Jeg har sympatistemt, men det er en veldig bra låt også. Jeg tror mange ser det voldsomme presset Eden Golan er under. Det trengs en hel armada av politibiler og politihelikoptre for å frakte henne i sikkerhet fra hotellet til arenaen. Hun sitter nærmest innesperret på hotellet, sier Selbekk.

– Det at hun har vært under et så enormt press, og likevel klarer å levere en sånn prestasjon, tror jeg mange verdsetter, sier Selbekk og viser til fremføringen under semifinalen på torsdag.

Liten fare for terror

Sikkerhetsopplegget rundt årets Eurovision er helt enormt nettopp på grunn av Gaza-krigen. Politistyrker i er godt synlig på alle gatehjørner, og skarpskyttere ligger klare på Malmös hustak dersom det skulle oppstå en hendelse.

Ranstorp har forsket på terror i flere tiår og har etter hvert fått en god idé om hvordan terrorister tenker. Han tror det er lite sannsynlig at Gaza-krigen vil utløse terrorangrep under Eurovision i Malmö.

– Hvis man skal forsøke å sette seg inn i hvordan terrorister tenker, så er dette et arrangement hvor sikkerhetsopplegget gjør det nesten umulig å slå til mot den israelske delegasjonen. Samtidig er Malmö full av palestinere, så der vil man antakelig heller ikke gjøre noen ting, sier Ranstorp.

– Men det finnes også andre begivenheter som vil være mer attraktive å slå til mot, som for eksempel under OLs åpningsseremoni i Paris i sommer, som skal være på elven Seinen med flere hundre tusen tilskuere til stede, sier han.

Palestinske helsemyndigheter og Hamas opplyser at nærmere 35.000 palestinere har blitt drept i løpet av de sju månedene Gaza-krigen har pågått. Nesten 80.000 er skadet.

Rundt 1200 israelere ble drept i det grufulle terrorangrepet på israelske ord 7. oktober i fjor.

2024-05-10T09:49:25Z dg43tfdfdgfd