PUTIN MED HILSEN TIL VESTEN: – VI VIL SE OM DE FORTSETTER

Putin med hilsen til Vesten: – Vi vil se om de fortsetter

Litt etter klokken 11 norsk tid tirsdag talte Russlands president Vladimir Putin til en større forsamling i Kreml, rett etter at han ble tatt i ed som Russlands president for en femte periode. Putin innledet talen med å takke det russiske folk, før han rettet en ekstra takk til «soldatene som slåss for moderlandet».

– Russland skjebne vil bestemmes av oss, og bare oss. Slik vil det være i dag, og slik vil det være for fremtidige generasjoner, sa Putin fra talerstolen.

– Vi vil se om de fortsetter

Han kom også med en hilsen til Vesten, og skylder på vestlige land for isfronten som har oppstått etter at Russland gikk til en fullskalainvasjon av Ukraina:

– Vi er åpne for alle som er klare til å bli en ærlig partner for oss. Vi nekter ikke engang dialog med vestlige land. Vi vil se om de fortsetter å å prøve å undertrykke utviklingen til landet vårt og sette oss under press, eller om de vil se etter måter å samarbeide med oss på, sa Putin fra talerstolen.

Det er uklart om Putin med «undertrykkelse» og «press» siktet til vestlige sanksjoner mot Russland eller Natos støtte til Ukraina.

Den russiske presidenten ga ikke noe som helst uttrykk for at han ønsket å avslutte invasjonen av Ukraina, men la heller vekt på at Russland er nødt til å åpne «nye horisonter».

– Det er en kompleks verden som endrer seg raskt. Vi må være selvforsynte, og vi må være konkurransedyktige, sa Putin til forsamlingen.

– Jeg vil gjøre alt

Han avsluttet talen med å takke det russiske folk igjen, og sa at han vil «gjøre alt i hans makt for å rettferdiggjøre tilliten» han fikk etter valget. Han sa også at tidligere russiske generasjoner har skapt en «verdensmakt».

– De har oppnådd triumfer som inspirerer oss i dag. Vi er selvsikre med tanke på fremtiden. Vi skaper planer og programmer, og implementerer disse. Og disse planene vil gjøre oss enda sterkere, sa Putin.

– Vi er en stor nasjon. Sammen vil vi overvinne alle hindringer. Vi vil realisere alt vi drømmer om. Sammen vil vi vinne, avsluttet Putin, før lyden av applaus, hornmusikk og artillerismell fylte rommet og plassen utenfor parlamentsbygningen.

Putin-storm: –⁠ Direkte pinlig av Norge

USA og de fleste EU-land boikottet seremonien der Putin ble tatt i ed. Talsperson Matthew Miller i USAs utenriksdepartement har uttalt at amerikanerne ikke anser det siste valget i landet som fritt eller rettferdig.

Norges ambassadør til Russland, Robert Kvile, var derimot til stede under Putins innsettelsesseremoni tirsdag.

Les også: Putin-storm: –⁠ Direkte pinlig av Norge

Venstre-leder Guri Melby sa før seremonien at hun var svært kritisk til at Norge deltok på innsettelsesseremonien til en autoritær president.

– Jeg synes det er direkte pinlig at Norge velger å legitimere Putins seremoni ved å sende vår ambassadør. Det sender helt feil signaler og legitimerer et presidentvalg som ikke var reelt, sier Melby til Nettavisen.

UD sier årsaken til Norges deltakelse er at de mener det er i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med Russland.

– Norges forhold til Russland er sterkt preget av Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina. Russland står på feil side av historien, sier statssekretær hos Utenriksdepartementet, Eivind Vad Peterson, i en uttalelse til Nettavisen.

– Likevel er det i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med vårt naboland, ikke minst i krevende tider, for å kunne håndtere viktige spørsmål om sikkerhet til havs, fiskerisamarbeid og grensehåndtering. Derfor er Norge representert ved vår ambassadør ved presidentinnsettelsen, legger han til.

2024-05-07T09:49:40Z dg43tfdfdgfd