NORGE DELTAR På PUTIN-INNSETTELSE

Norge deltar på Putin-innsettelse

Saken oppdateres.

Norges ambassadør til Russland, Robert Kvile, vil være til stede under den russiske presidenten Vladimir Putins innsettelsesseremoni tirsdag.

Disse boikotter

– Norges forhold til Russland er sterkt preget av Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina. Russland står på feil side av historien, sier statssekretær Eivind Vad Peterson i en uttalelse til Nettavisen.

Putin starter tirsdag på sin femte periode som Russlands president. Han skal lede landet i seks nye år, mens invasjonen i Ukraina fortsetter.

Det er ikke kjent hvor mange lands ambassadører som møter opp i Kreml for å markere gjenvalget.

Det er dog kjent at land som Tyskland, Estland, Latvia og Litauen ikke deltar.

– Direkte pinlig

Venstre-leder Guri Melby er svært kritisk til at Norge deltar på innsettelsesseremonien til en autoritær president.

– Jeg synes det er direkte pinlig at Norge velger å legitimere Putins seremoni ved å sende vår ambassadør. Det sender helt feil signaler og legitimerer et presidentvalg som ikke var reelt, sier Melby til Nettavisen.

– Vi snakker om en autoritær president som har gått til krig mot sitt naboland, og truer flere med det samme. En som fengsler politiske konkurrenter og undertrykker ytringsfriheten, sier Melby.

– Det mener Venstre ikke er en person eller et regime som vi skal vise vår støtte til gjennom å delta på en slik seremoni, sier hun. Amerikanske myndigheter omtalte presidentvalget i Russland som «en utrolig udemokratisk prosess». Den uavhengige gruppen Golos stemplet presidentvalget som «den mest uredelige og korrupte i landets historie».

PINLIG: Det mener Venstre-leder Guri Melby om Norges besøk til Russland. Foto: Stian Lysberg Solum

– Derfor er Norge representert

Norge har altså likevel valgt å delta. UD sier årsaken er at de mener det er i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med Russland.

– Likevel er det i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med vårt naboland, ikke minst i krevende tider, for å kunne håndtere viktige spørsmål om sikkerhet til havs, fiskerisamarbeid og grensehåndtering, sier Peterson.

– Derfor er Norge representert ved vår ambassadør ved presidentinnsettelsen, sier han.

– Dette kommer vi ikke unna

Direktør ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI), Iver B. Neumann, er ikke overrasket over at Norge velger å delta på seremonien.

– Dette er én i en rekke avveininger om hvordan Norge skal vekte relasjonene til Russland. På den ene siden vil Norge ta avstand fra Russlands aggressive krigføring i Ukraina. På den andre siden vil Norge opprettholde et noenlunde forhold til nabolandet, sier Neumann til Nettavisen.

– Dette kommer vi ikke unna. Det vil alltid være en avveining, sier han.

Neumann har forsket på diplomati i en årrekke og er tidligere professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo. Han påpeker at det også er viktig å opprettholde en form for kommunikasjonskanal mellom Russland og Vesten.

MÅ MØTES: – Vesten må ha noen punkter hvor det snakkes med Russland, mener Iver B. Neumann.

– Vesten må ha noen punkter hvor det snakkes med Russland. På slutten av Den kalde krigen hadde USA og daværende Sovjetunionen nedrustningssamtaler. Da ble det sørget for at man også snakket sammen om andre ting, sier Neumann.

– Men nå har Trump og Putin bygget ned alt det, så det må være noen steder hvor man fortsatt møtes og snakker sammen, sier han.

Neumann sikter til blant annet atomnedrustningsavtalen INF, som ble inngått mellom USA og Russland under Den kalde krigen. INF forbyr amerikansk og russisk utplassering av landbaserte, kjernefysiske mellomdistanseraketter. Både USA og Russland trakk seg fra denne atomavtalen i 2018.

REAGERER: Dag-Inge Ulstein i KrF mener det er uklokt av Norge å delta. Foto: Annika Byrde

Reagerer kraftig

KrFs nestleder og utenrikspolitiske talsperson, Dag-Inge Ulstein, reagerer sterkt på at Norges ambassadør vil være tilstede under seremonien som innsetter Putin i en ny periode som president.

– Når regjeringen sender den norske ambassadøren til Putins innsettelsesseremoni vil dette dessverre kunne være med å legitimere et valg som overhodet ikke er legitimt, fritt eller rettferdig. Det vi i alle fall vet, er at Russlands propagandaapparat vil bruke dette for alt det er verdt, skriver Ulstein til Nettavisen.

Og legger til:

– Når ledende opposisjonspolitikere er drept, det avholdes valg i okkuperte ukrainske områder og Putin «oppnår» 87 prosent av stemmene er det meget uklokt av Norge å gi legitimitet til innsettelsen.

Ulstein mener signalet dette sender til Ukraina og de baltiske landene blir også helt feil.

– Jeg undres om regjeringen var ærlig på dette i samtalen med Moldovas president, som var på statsbesøk i går.

2024-05-07T08:09:32Z dg43tfdfdgfd