MOR DøMT TIL FEM åRS FENGSEL FOR BARNEMISHANDLING

Mor dømt til fem års fengsel for barnemishandling

Kvinnen, som i dag er i 50-årene, er dømt til fem års fengsel for å ha mishandlet sine to barn i flere år. Hun er også dømt til å betale over åtte millioner kroner i erstatning til barna, og til ikke å kontakte barna.

De to jentene er begge født og oppvokst i Norge, men familien har en sterk tilknytning til et afrikansk land. Den eldste datteren er i dag tidlig i 20-årene, mens den yngste er i tenårene. Det fremgår av dommen at barnevernet har vært bekymret for den eldste jenta gjennom store deler av oppveksten, uten at de har fanget opp alvoret i familiesituasjonen.

En del av mishandlingen skjedde i et afrikansk land, der moren flyttet med barna da de ble eldre.

I 2021 ble norske myndigheter kontaktet av barna, og fortalt at de ble holdt i det afrikanske landet mot sin vilje. Det ble satt i gang en omfattende kontakt mellom norske myndigheter i Norge og utlandet og de to jentene, som resulterte i at norske myndigheter hjalp jentene å rømme hjem til Norge.

Nettavisen har valgt å ikke opplyse hvilket land det er snakk om i Afrika, for å beskytte døtrenes identitet.

Grov vold

Da jentene kom tilbake til Norge fortalte de om omfattende vold begått av moren. Forholdene moren nå er dømt for, har skjedd både i Norge og i Afrika over en periode på 15 år.

– Saken har naturligvis vært en stor belastning for min klient. Det er ekstra belastende at krenkelsene er begått av mor, sier bistandsadvokaten til den yngste datteren til Nettavisen.

I dommen skriver Oslo tingrett at det avgjørende for straffen, ikke er voldshandlingene i seg selv, men det regimet som barna vokste opp i. «Det sentrale er i hvilken grad disse danner et mønster som resulterer i at den som rammes må leve under et «regime» preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold», står det blant annet.

I følge dommen har moren utsatt døtrene for fysisk og psykisk mishandling ved vold, tvang, trusler og krenkende atferd. Mishandlingen bestod blant annet av slag med åpen og knyttet hånd og med gjenstander, sparking, dytting, lugging og kasting av gjenstander på døtrene.

– Det var også episoder hvor tiltalte, i stedet for å slå eller gjøre begge deler, gned chili eller jalapeno i øynene eller på leppene til (datteren) om hun hadde sagt noe galt. (Hun) fikk da høre av tiltalte at hun hadde en «skitten munn». Tiltalte gjorde også dette i underlivet hennes. Deretter ble hun beordret i dusjen for å vaske av seg det «skitne». Det skjedde flere ganger og det ble etter hvert en vanlig straff for (den eldste datteren), står det i dommen fra Oslo tingrett.

Les kommentaren:

Les også: Æresvold: Noen ganger er virkeligheten så ille at du nekter å tro det

Moren nekter straffskyld

Den yngste jenta ble også utsatt for søskenfremmedgjøring av moren, slik at hun først fikk et godt forhold til søsteren da de ble bortført til Afrika.

Nettavisen har vært i kontakt med den domfelte kvinnens forsvarere, Petter Mandt, som ikke ønsker å kommentere saken. I retten sa moren at anklagene mot henne er falske, og at hun gjennom barnas oppvekst har gjort så godt hun kunne. Hun forklarte at hun hadde tatt med barna til Afrika fordi hennes mor hadde vært syk.

Oslo tingrett har ikke trodd morens forklaring, men lagt barnas forklaring om psykisk og fysisk mishandling gjennom flere år til grunn. Deres forklaringer støttes også av vitneforklaringer fra barnas venner, samt dokumenter fra barnevernet som viser at det var store problemer, selv om barnevernet ikke klarte å avdekke alvorligheten i barnas hjemmesituasjon.

Begge døtrene har det svært tøft også i dag, som følge av mishandlingen begått av en person som skulle ha gitt dem trygghet i oppveksten. Den høye erstatningen skyldes at mishandlingen også vil påvirke døtrene fremover.

Løy om selvmordsforsøk

Til politiet har den eldste jenta blant annet fortalt at hun som sjuåring ble truet med kniv av moren og var livredd for å bli drept. Årsaken var at hun ikke hadde passet på lillesøsteren godt nok. Moren skal også ha truet med å drepe henne gjennom hele oppveksten. Hun ble utsatt for fysisk vold hvis hun for eksempel ikke hadde gjort leksene godt nok. Hun lærte seg etter hvert at hun fikk mer juling desto mer hun gråt, og at det beste var å være stille.

Det første selvmordsforsøket gjorde hun som niåring, da hun kastet seg ut av vinduet i blokka der hun bodde. Før ambulansen kom hadde moren hvisket til datteren at hun elsket henne. Den unge jenta hadde blitt så glad for å høre at moren var glad i henne, at hun ikke fortalte at fallet fra blokka hadde vært et selvmordsforsøk, fordi hun hadde vært redd for å bli knivdrept av moren.

Da jenta kom i tenårene, eskalerte truslene og kontrollregimet. Jenta måtte ikke gå med hijab, men moren ville ha kontroll med hvem hun var sammen med og hva hun gjorde. Hun likte ikke de vennene som hadde en annen kulturell bakgrunn, inkludert de norske. Kom hun hjem for sent, ble hun låst ute.

Flere ganger var barnevernet involvert. Jenta opplevde at hun ble misforstått av barnevernet, og at hennes varsel om barnemishandling ble tolket som ungdomsopprør.

Les også:

Les også: Truet med å drepe Nav-ansatt i søknad

– Jeg kan drepe deg hvis jeg vil

Da moren oppdaget at datteren hadde fått seg kjæreste, flyttet moren til sitt hjemland i Afrika med begge døtrene. Her eskalerte volden. Den eldste datteren har blant annet fortalt at hun ble grovt mishandlet gjennom en hel natt, fordi hun hadde forsøkt å flykte. Hun forsto etterhvert at moren kunne drepe henne uten konsekvenser, og at det var beste å ikke irritere moren.

I Afrika økte også volden mot den yngste datteren.

– Etter at de kom til (det afrikanske landet) brukte tiltalte å slå henne når hun kom hjem fra koranskolen. Tiltalte kunne si «jeg eier deg» og «jeg kan drepe deg hvis jeg vil». Truslene fra tiltalte om å bli slått om hun ikke øvet nok på lekser, at hun ble slått, lugget, tråkket på og at tiltalte gned chili i øynene på (lillesøsteren), står det i dommen.

Ved et tilfelle i Afrika ble jenta kvalt så hardt rundt halsen at hun var sikker på at hun skulle dø, hvis ikke en nabo og storesøsteren hadde kommet til unnsetning.

Den eldste datteren fylte 18 år mens hun var i Afrika . Moren ønsket å gifte henne bort til en eldre mann, men faren hennes sa nei og forhindret dermed dette.

Les også:

Les også: Fire varetektsfengslet i Moskva – en av dem knapt bevisst

Rømte

I nærmere tre år var de to jentene i Afrika. Mot slutten sa den yngste av søsknene til storesøster at hun ikke orket å bo i der, og at hun heller ville ta sitt eget liv.

Dette gjorde at storesøsteren på nytt gjorde et forsøk på å få hjelp fra Norge. Hun kom i kontakt med den norske ambassaden til landet. Der ble hun fortalt at de kunne hjelpe henne hjem siden hun var over 18 år, men at lillesøsteren måtte bli igjen. Det kunne ikke den unge kvinnen akseptere.

– (Storesøsteren) kunne ikke dra uten (lillesøsteren) for da ville (lillesøsteren) bli giftet bort og hun ville aldri få se henne igjen. Ambassaden kom tilbake og sa de ville hjelpe både (lillesøster) og (storesøster), står det i dommen.

Gjennom flere måneder planla norske myndigheter en flukt for de to unge jentene, uten at moren fikk vite om planene. Denne flukten ble gjennomført i 2021.

Nettavisen har vært i kontakt med bistandsadvokatene til begge barna. De ønsker ikke å kommentere saken utover hva som er gjengitt over.

2024-03-28T11:47:30Z dg43tfdfdgfd