MOLDOVAS PRESIDENT I NORGE: – PUTIN VIL IKKE STOPPE, HVIS INGEN STOPPER HAM

Moldovas president i Norge: – Putin vil ikke stoppe, hvis ingen stopper ham

– Moldova håper på norsk støtte blant annet innen utvikling av energisektoren, utdanningssektoren og når det gjelder cybersikkerhet, sier Moldovas president Maia Sandu til Nettavisen.

Moldovas president kommer til Norge på invitasjon fra kongehuset og har hatt samtaler med sentrale stortingspolitikere og statsminister Jonas Gahr Støre.

Hold deg oppdatert på krigen i Ukraina, lytt til Nettavisens Ukrainapodden på Spotify og alle andre podkastplattformer.

Les kommentaren:

Les også: Statsbesøk fra Europas fattigste land

Blir satt på prøve

Russlands krig mot Ukraina kaster tunge skygger over Moldova. Økonomien, energiforsyningen og den nasjonale sikkerheten er blitt satt på prøve. Lille Moldova, med snaut tre millioner innbyggere, har også tatt imot svært mange flyktninger fra Ukraina.

Noe av budskapet fra presidenten under norgesbesøket er at Moldova trenger hjelp gjennom turbulente tider, hjelp til å holde den demokratiske utviklingen på rett spor, hjelp til stå mot press og trusler fra Russland og hjelp til å bedre forholdene for innbyggerne i det som er et av Europas fattigste land.

Les:

Les også: Norge deltar på Putin-innsettelse

Og:

Les også: Putin med hilsen til Vesten: – Vi vil se om de fortsetter

– Viktig for hele regionen

Under et seminar i regi av Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) tirsdag snakket Sandu om utfordringer knyttet til demokratiutviklingen og stabilitet og sikkerhet i det lille landet som grenser til Romania i vest og Ukraina i øst. Hun snakket også om utfordringene i utbryterrepublikken Transnistria, der Russland er til stede både med soldater og andre virkemidler.

– Vår stabilitet er viktig ikke bare for moldovere, men for hele regionen, er Sandus påstand. Hun peker blant annet på den 1222 kilometer lange grensen mot Ukraina og sier utfallet av Russlands krigføring kan komme til å spille en stor rolle for den videre utviklingen.

– Putin vil ikke stoppe, hvis ingen stopper ham. Vi kjenner hans manglende respekt for landegrenser. Fra Kreml kan vi blant annet høre påstander om at Moldova ikke eksisterer som land.

Les også:

Les også: E-tjenesten om Russland-rapporter: – Krevende

Russlands hybridkrig

Sandu fortalte hvordan Russland fortsatt har soldater stående i Transnistria og hvordan de opplever Russlands hybridkrig der store pengeoverføringer til utbryterrepublikken er en del av spillet.

KART: Moldova og Transnistria.

Til spørsmålet om Transnistria-konflikten må løses før Moldova kan gå inn i EU, svarte Sandu at det å insistere på en slik rekkefølge vil gi Putin styringen.

Samtidig understreket hun at Moldova ikke ønsker krig, men en fredelig løsning.

– Vi tar det skritt for skritt, sa presidenten.

Les også: Maia Sandu

Sikter mot EU-medlemskap

På NUPI-møtet fikk hun spørsmål om Moldovas nøytralitet kan bli endret som en følge av krigen i Ukraina, slik det skjedde i Finland og Sverige. Hun svarte at det er en økning i andelen som sier de vil ha Moldova inn i Nato, men at det ikke er noen majoritet. Hun pekte også på at forsvarsalliansen utsettes for massiv russisk propaganda i Moldova.

I spørsmålet om EU-utvidelser er presidenten derimot helt klar i sin tale:

– EU er vår overlevelsesstrategi.

TURBULENTE TIDER: – EU er vår overlevelsesstrategi, sier Moldovas president Maia Sandu på besøk i Norge. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Til Norge med ønskeliste

I Norge har Sandu og hennes følge blant annet hatt møter på Stortinget med stortingspresident Masud Gharahkhani og utenrikskomiteen med Ine Eriksen Søreide i spissen. Det har også vært besøk på Slottet hvor Sandu hilste på kongefamilien.

Nettavisen spurte Sandu hva et land som Norge kan bidra med for å hjelpe Moldova på rett vei videre når det gjelder både demokrati, sikkerhet og stabilitet.

Sandu svarte at hun blant annet håper på Norges støtte til å utvikle energisektoren, utdanningssektoren og for å styrke Moldova når det gjelder cybersikkerhet.

2024-05-07T12:35:25Z dg43tfdfdgfd