LOKAL FRP-POLITIKER DELTE PRO-RUSSISK PROPAGANDA På FACEBOOK: – TRIST

Lokal Frp-politiker delte pro-russisk propaganda på Facebook: – Trist

– Ålesund Frp er klokkeklar på at Russland har angrepet Ukraina i en angrepskrig som er fullstendig uakseptabel. Det er alles syn her i Ålesund Frp.

Det sier gruppeleder i Ålesund Frp, Harald Tom Nesvik, etter at Nettavisen har gjort ham oppmerksom på flere Facebook-innlegg fra én av hans partifeller i bystyret.

GRUPPELEDER: Harald Tom Nesvik i Ålesund Frp er klar på at innleggene aldri skulle vært delt. Her fra 2019, da han var fiskeriminister. Foto: Berit Roald (NTB)

Innleggene kommer fra bystyremedlem Daniella Baarholm. Innholdet i enkelte innlegg ligger på spekteret mellom russiskvennlige talepunkter og pro-russisk propaganda.

«Britene tok livet av Alexej Navalnyj og her er hvorfor» er tittelen på en YouTube-video delt av Baarholm i februar.

Påstanden, som ikke er dokumentert, kommer fra den uavhengige britiske analytikeren Gilbert Doctorow, som i videoen intervjues av en høyrepopulistisk, amerikansk Youtube-kanal.

– Hmm. Timing er alt, og det finnes ikke tilfeldigheter, spesielt med hvor kona var på det tidspunktet, skriver Baarholm når videoen deles.

En rekke innlegg

17. mars delte Baarholm en Youtube-video som skal vise hvor mye bedre russisk-okkuperte Mariupol har blitt etter at Russland begynte å bygge opp igjen byen de bombet og okkuperte våren 2022.

Videoen åpner med at en ung mann viser fram et veggmaleri av en russisk militærmann han kaller en «hero of this war.» Mannen ble skadet i den ukrainske byen Zaporizjzja og har fått medalje fra Putin, ifølge videoen.

DELTE DENNE VIDEOEN: Denne videoen ble delt av lokalpolitikeren i Frp tidligere i vår. Skjermdump: Youtube

Frp-politikeren skriver i et annet innlegg at dødsfallet til opposisjonspolitiker Alexej Navalnyj tjener USA, ikke Russland. Navalnyj døde i et russisk fengsel i Sibir 16. februar, og ingenting tyder på at USA var involvert i dødsfallet.

I andre innlegg antyder Baarholm at Ukraina bør finne sin plass ved forhandlingsbordet, kritiserer Nato for bombingen av Serbia i 1999 og skriver at hun blir småkvalm av å se at Norge inviterer Ukraina, og ikke Russland, til 80-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark.

HAR SLETTET INNLEGG: Frp-politiker Daniella Baarholm har slettet innleggene. Foto fra Sjøoffisersforbundet, der Baarholm er ansatt.

– Innholdet ble delt som privatperson på min private facebook-side og representerer ikke Fremskrittspartiets syn, sier Daniella Baarholm til Nettavisen.

Hun har slettet innleggene etter at Nettavisen tok kontakt og beklager at de ble delt. Les hele hennes svar lengre ned.

– Noe Russland «pusher» veldig hardt

Nettavisen har fått leder i Norsk-ukrainsk venneforening, Jørn Sund-Henriksen, til å se over innleggene og forklare innholdet.

– Jeg har sett på Facebook-profilen hennes og jeg tror ikke hun er et ondt menneske med vond vilje. Men hun deler det som er sentrale, falske narrativ som kommer fra russisk informasjonskrig, sier han.

LITE IMPONERT: Jørn Sund-Henriksen i Norsk-ukrainsk venneforening forteller at det er en lite gruppe på ytre høyre og venstre som kjøper den russiske propagandaen. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Sund-Henriksen reagerer særlig på videoen av hvor mye finere det har blitt i Mariupol etter at Russland tok over byen og begynte å bygge den opp igjen.

– Denne historien om Mariupol er noe de «pusher» veldig hardt. Det samme med Navalnyj, sier han om Russlands informasjonskrig.

Hundrevis ble drept da Russland bombet teateret i Mariupol i mars 2022. Teateret var tilfluktsted for kvinner og barn, og det stod skrevet «BARN» med store bokstaver utenfor.

PROPAGANDA: Fortellingen om et forbedret Mariupol under russisk kontroll, er en viktig del av Russlands propaganda, forteller Jørn Sund-Henriksen. Skjermdump: Facebook

Store deler av byen ble ødelagt i bombingen, som foregikk da opp mot 200.000 sivile var fanget der inne. Det er fortsatt ikke kjent hvor mange sivile som ble drept i byen, med det kan ha vært flere titalls tusen.

– Det er en makaber og stygg forbrytelse mot menneskeheten. Ved å viderebringe det falske narrative om frigjøringen av Mariupol, blir man med på et narrativ som dekker over et folkemord, sier Sund-Henriksen og legger til:

– Russerne har jevnet bygninger med jorden for at likene ikke skal bli funnet, for å dekke over folkemordet. Så bygger de nye bygg og viser hvor fint det er å være i Russland.

Sund-Henriksen er fast inventar i Nettavisens podkast Ukrainapodden, som følger krigen uke for uke.

Ønsker å bidra til debatt

Baarholm forteller at hun har delt innleggene for å starte en debatt, ikke nødvendigvis fordi hun støtter innholdet.

– Generelt ønsker jeg en saklig og godt opplyst debatt og har ønsket å bidra til det. Jeg ser likevel at innholdet jeg har delt ikke nødvendigvis har bidratt til dette. På denne bakgrunn har jeg slettet de aktuelle innleggene.

– Når det kommer til innlegget om Mariupol var jeg ikke kjent med påstandene fra Sund-Henriksen. Jeg har derfor, som tidligere nevnt, slettet innlegget. Avslutningsvis ønsker jeg å være tydelig på at jeg ikke støtter krig, uansett hvor det er i verden, sier Frp-politikeren.

Baarholm sitter også i styret til LO i Ålesund og Omegn.

– Skulle ikke vært delt

Frp har ordføreren i Ålesund, men ordfører Håkon Lykkebø Strand sier han er på påskeferie og henviser til gruppeleder Nesvik.

– Hun skulle ikke lagt ut den videoen. Sånn skal det ikke være og derfor er den slettet. Hun er ikke pro-russisk. Hun står fullt inne for synet til enhver i Vesten, som er at Ukraina er angrepet, sier Nesvik til Nettavisen.

– Jeg har snakket med henne. Alle disse tingene er slettet og den type ting vil ikke bli lagt ut.

– I videoen du snakker om så vises det fram et veggmaleri av en russer som skal ha fått en krigsmedalje av Putin. Han omtales som en helt. Er det noe man kan misforstå?

– Nei, og det er derfor jeg sier at den ikke skulle vært delt. Hun delte en video hun fikk fra venner som bor der borte. Vedkomne er innforstått med at det ikke skulle vært delt. Sånn skal vi ikke dele, svarer Nesvik.

– Hun delte også en video der tittelen var at Storbritannia har drept Navalnyj. Deler du det synet?

– Nei. Det tror jeg ikke hun gjør heller. Vedkommende har åpenbart delt videoer og utsagn som andre har kommet med. Det er viktig at vi alltid går inn og ser tydelig hva som står. Derfor slettes det.

2024-03-28T13:22:51Z dg43tfdfdgfd