FHI: DOBLING I ANDELEN IGANGSATTE FøDSLER DE SISTE 20 åRENE

FHI: Dobling i andelen igangsatte fødsler de siste 20 årene

De siste 20 årene har andelen fødsler som blir igangsatt i Norge doblet seg, fra under 14 prosent i 2004, til nå nærmere 30 prosent av alle fødsler, ifølge FHI.

Hensikten med å igangsette fødsel etter at termindato er passert, er å unngå fosterdødsfall, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Andel dødfødsler i Norge når mor går over termin har lenge vært lav, og har også sunket ytterligere i den siste femårsperioden sammenliknet med perioden før.

De siste fem årene har det vært i gjennomsnitt 20 dødfødsler årlig i svangerskap som har vart i 40 uker eller mer i Norge.

– I fagmiljøene for fødselshjelp diskuteres det kontinuerlig om flere eller færre av kvinnene som går over termin bør tilbys igangsettelse av fødsel, enten ved eller i uken etter termin, sier Ferenc Macsali, overlege og forsker i Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet.

Sverige tilbyr igangsettelse til alle kvinner der svangerskapet passerer 41 uker. I Norge blir gravide undersøkt i uke 41, og tilbudt igangsettelse fra uke 42.

Andelen som blir igangsatt etter svangerskapsuke 40, som er termin, har steget fra 15,2 prosent i perioden 2004–2009 til 28,1 prosent i perioden 2019–2023.

– I Norge er det nær 8000 kvinner som passerer uke 41 og går i fødsel av seg selv. Dersom også disse 8000 kvinner skulle vært igangsatt, ville mer enn 40 prosent av alle svangerskap i Norge blitt igangsatt, sier Ferenc Macsali i FHI.

Ved enkelte svangerskap er det også behov for å sette i gang fødsel før kroppen selv er klar for det, av hensyn til mor eller barnet.

Kvinner med svangerskapsforgiftning, diabetes eller annen sykdom bør være igangsatt allerede før termin, ifølge nasjonale retningslinjer. Det gjelder også svangerskap der fosteret ikke vokser som ventet.

2024-04-23T05:59:47Z dg43tfdfdgfd