FEIRER EØS-AVTALEN VED å TEPPEBOMBE BYRåKRATENE

Feirer EØS-avtalen ved å teppebombe byråkratene

– Det blir en papirmølle satt i system.

Det sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum når han hører om Venstres nyeste påfunn.

I vår herres år 2024 fyller nemlig EØS-avtalen 30 år.

Jubileet til den folkerettslige avtalen mellom EU og EFTA gjør de fleste Venstre-politikere på Stortinget varme i brystet.

Men kake blir det ikke. Det EU-vennlige sentrumspartiet Venstre feirer på en litt alternativ måte.

Siden januar sendt har de 30 skriftlige spørsmål til ulike statsråder om EU og EØS-avtalen. 27 av spørsmålene har kommet i april.

– Vi ønsker en fornyet EU-debatt, svarer Guri Melby på spørsmål om hva som har vært poenget med spørsmålskampanjen.

SKAPER ARBEID: Venstre og Guri Melby har satt embetsverket i sving. Foto: Alexander Ragnoli Winger (Nettavisen)

Avviser bombetokt

– Det er et av våre viktigste løfter inn mot neste valg, og da trenger vi å få fram med fakta om EØS-avtalen, hva det betyr og hvilke konsekvenser det har å ikke være fullverdig medlem av EU, sier Melby om EU-debatten partiet legger opp til.

Nettavisens aprilmåling:

Les også: Frp med supertall:  – Aldri hatt sterkere måling

– Det er litt jobb for departementene med å svare ut slike spørsmål. Har dere bombardert embetsverket med merarbeid for at Venstre skal få en ny debatt?

– Stortingets regelverk sier at hver representant kan stille to spørsmål i uka, og det har vi forholdt oss til, svarer Melby.

Møtes til debatt over en øl

Tirsdag kveld møter Melby én av sine argeste politiske rivaler til EU-debatt på utestedet Youngs i Oslo sentrum: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Nettavisen ringer finansministeren.

– Venstre ønsker mer overnasjonal styring der makten ligger langt unna norsk folkelig kontroll og debatt, sier han på nærmest autopilot når Nettavisen nevner «Venstre» og «EU» i samme setning.

NABOKLAGE: Guri Melby får klage fra nabo i det politiske sentrum, Trygve Slagsvold Vedum, etter partiets skriftlige EØS-fest. Foto: Bibiana Piene (NTB)

Vedum ler litt når han ser hvor mange spørsmål om kun EU og EØS Venstre har stilt på noen uker.

– Den spørsmålsrekken er i seg selv en slags illustrasjon på noe av min kritikk av EU. At det er mye byråkrati.

– Er det mye jobb med å svare ut disse spørsmålene?

– Det er masse jobb. Jeg svarer jo med glede, men det skaper mange årsverk i departementene som må jobbe med disse spørsmålene. Det tar mye ressurser, så det er noe alle bør være bevisst på.

Les også:

Les også: Meningsmåling: Bred støtte til FpU-leder Simen Velle

Finansministeren legger til at han mener skriftlige spørsmål i seg selv er et gode.

– Jeg synes det er kjempebra med gode, maktkritiske spørsmål. Det er noe av Stortingets rolle. Men i blant er det spørsmål for spørsmålenes skyld, som ikke gir mer enn byråkrati og tar tid fra andre viktige oppgaver departementet kunne gjort.

Nettavisen har ikke hatt en EU-måling siden august 2022. Den gang sa 32 prosent ja og 46 prosent nei til norsk medlemskap. De under 30 svarte 43 prosent ja og 33 prosent nei.

Vedum fikk dårlig nyhet

Vedum mener Venstre vil at EU skal styre mer i Norge. Han viser også til at Høyre-duoen Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide i fjor høst gikk ut med et ønske om en ny EU-debatt.

– Det er ingen tvil om at Venstre, og Høyre stadig mer, ønsker en ny EU-debatt. Venstre presser på det de kan. De var en gang et folkestyreparti. Nå har de mer troa på at det er bedre å bli styrt av EU. Det er jeg helt uenig i.

Melby vet også å sparke fra seg. Hun vet nemlig om en utredning som slår fast at Norge er godt tjent med å beholde EØS-avtalen.

– Utvalget var tydelig på at det Senterpartiet og andre EØS-motstander har drømt om - nemlig at det er mulig å få til en slags annen avtale med EU - er umulig, og vil ikke tjene norske interesser, sier hun.

Forsvarer tidsbruken

Og kritikken om papirmølle og byråkrati? Slik svarer Melby:

– Den enkleste løsninga for å spare embetsverket fra å bruke tid på disse spørsmålene, er at regjeringen setter i gang en utredning av et norsk EU-medlemskap. Da kan noen andre gjøre jobben med å skaffe oss det kunnskapsgrunnlaget vi trenger for å diskutere EU-saken. Både Norge, Europa og EU har forandret seg radikalt siden 1994, vi trenger kunnskap for å føre en opplyst debatt og ikke bare resirkulere argumentene fra forrige gang, slik Senterpartiet gjør.

2024-05-07T21:01:37Z dg43tfdfdgfd