ETIOPIER På TRANDUM: HAR FåTT BESKJED OM å PAKKE

Etiopier på Trandum: Har fått beskjed om å pakke

Den første uttransporteringen av en av flere etiopiere som sitter internert på Trandum kan skje onsdag.

29 år gamle Mulualem fra Etiopia kom til Norge som 14-åring og har bodd i Modum i Buskerud. Familie og venner kaller ham Mulu. Siden 22. februar har han sittet internert på Trandum i påvente av tvangsretur til hjemlandet.

– I dag har jeg fått beskjed om at jeg må gjøre meg klar til å reise, sier han på telefon til Nettavisen onsdag ettermiddag.

15 ÅR I NORGE: Mulu (29) kom 14 år gammel til Norge som papirløs flyktning fra Etiopia. Foto: Nina Djærff

Mannens advokat Cecilie Schjatvet bekrefter overfor Nettavisen at hennes klient har fått beskjed om å pakke.

– Han uttransporteres til tross for at etiopiske myndigheter ikke har svart på henvendelse. Det kan være at dette er utsendelse som vil være fånyttes og at han vil komme tilbake, sier hun.

Etter det Nettavisen forstår skal det bare være denne etiopieren som i denne omgang har fått beskjed om utsendelse.

ADVOKAT: Advokat Cecilie Schjatvet er advokat for den 29 år gamle etiopieren som onsdag har fått beskjed om å pakke før utsendelse. Foto: Martin Solhaug Standal (NTB)

Mulualem er en i gruppen av 21 etiopiere som sitter internert på Politiets utlendingsinternat på Trandum i påvente av tvangsretur. Alle i denne gruppen har lang botid i Norge, fra 10 til vel 20 år. Mulualem var altså mindreårig da han kom. Han har gått på skole i Norge i tre år og hadde fosterfamilie her de første årene.

– Han har hatt adresse i Modum helt fram til nå. Han har vært vår fostersønn og fosterbror, bekrefter Nina Djærff overfor Nettavisen.

– Han har ikke papirer, og vi har tenkt at han ikke kan bli sendt ut. Vi har tenkt at dette ikke kan skje, sier hun.

Når Nettavisen snakker med henne har hun og moren akkurat besøkt Mulualem på Trandum.

Fikk støttekonsert

Djærff forteller om nå avdøde Ole Paus' engasjement for etiopieren. I 2013 holdt artisten en konsert i Åmot kirke til støtte for den da 20 år gamle Mulu. Rundt 400 møtte fram.

– Paus var en stor og sterk røst som talte Mulus sak. «Han er vår», var hans budskap, sier Djærff.

– Det som er så flott med saken om Mulu, er at han har et lokalsamfunn rundt seg. Det er mange barn som ikke har det. Det er viktig å sende signal til byråkratene og politikerne at mennesker lar seg røre av disse skjebnene, uttalte Paus til Bygdeposten i 2013.

Les også: Samuel har bodd her i 15 år – nå kaster Norge ham ut

Kan bli den første

Returstoppen til Etiopia ble opphevet i mai 2022. Så langt i år har det ikke skjedd uttransportering av etiopiere.

Politiets utlendingsenhet (PU) har ansvaret for uttransporteringene. De kan ikke bekrefte at de nå er klare til å starte tvangsretur av etiopierne.

– Vi kan dessverre ikke dele opplysninger om politiets arbeid i forbindelse med verifisering og retur, svarte PU på en henvendelse fra Nettavisen 19. april. Nettavisen har onsdag ettermiddag rettet en ny henvendelse til PU om uttransportering.

STØTTEKONSERT: Ole Paus og Jonas Fjeld holdt støttekonsert for Mulu i Åmot kirke i 2013. Foto: Øyvind Schou (Drammens Tidende)

NOAS har protestert

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har ment at retur til Etiopia fortsatt er problematisk og i strid med anbefalinger fra FNs høykommissær for flyktninger. Organisasjonen har bedt Utlendingsnemnda prøve en av Etiopia-sakene i stornemnd.

Politiets utlendingsenhet bekrefter at det sitter etiopiske borgere på utlendingsinternatet i påvente av verifisering/retur til Etiopia, men vil ikke bekrefte at det dreier seg om 21.

Ifølge NOAS er ytterligere 60 etiopiere aktuelle for tvangsretur.

PU: – En plikt til å forlate Norge

Politiets utlendingsenhet vil ikke kommentere dette tallet, men svarer slik:

– Det er en plikt å forlate Norge og returnere til sitt hjemland når man får avslag på søknad om oppholdstillatelse. Denne plikten pålegger den enkelte selv, herunder å fremskaffe reisedokument for å kunne returnere. Dette blir alle søkere gjort kjent med i forbindelse med søknadsprosessen, uavhengig av hvilken type søknad de søker om. Dersom man velger å ignorere pålegget om å returnere til sitt hjemland, kan politiet iverksette tiltak for å gjennomføre tvangsretur.

Ifølge PU er det rundt 150 etiopiske borgere med avslag på søknad om asyl som plikter å forlate Norge. Det betyr ifølge PU at de har «ulovlig opphold i Norge».

– I tillegg er det mange etiopiske borgere som er utvist på grunn av straffbare forhold eller andre grunner. Disse sakene er det det enkelte politidistriktet som har ansvar for å følge opp, opplyser PU overfor Nettavisen.

Vil fly til Addis Abeba

PU bekrefter at flyvningen vil gå til Addis Abeba når det blir aktuelt:

– Våre ledsagere har ikke mulighet til å følge den som returneres videre internt i Etiopia. Politiets ansvar i forbindelse med en uttransport avsluttes etter at utlendingen er akseptert i grensekontrollen. Dersom utlendingen har hjemsted utenfor Addis Abeba må vedkommende ta seg videre på egenhånd. I slike tilfeller vurderes det om det skal gis økonomisk støtte for billett videre internt i landet, heter det i svaret fra PU.

Utlendingsloven setter grenser for hvor lenge man kan holdes internert i påvente av tvangsretur. Samlet interneringstid kan ikke overstige tolv uker, med mindre årsaken til at det tar lenger tid er fordi utlendingen ikke samarbeider om gjennomføring av utsendelsen eller det er forsinkelser med å fremskaffe nødvendige dokumenter fra hjemlandets myndigheter, opplyser PU.

– I slike tilfeller kan samlet interneringstid ikke overstige 18 måneder. Denne fristen gjelder ikke dersom utlendingen er utvist som følge av straff eller særreaksjon. De ulike fristene følger av utlendingsloven paragraf 106 b.

PU sier det varierer fra land til land hvor lang tid det tar å få en person verifisert og få utstedt reisedokument.

– Så snart politiet mottar dette, vil kun arbeidet med den praktiske gjennomføringen gjenstå, herunder reiserute, billettbestilling, varslingsfrister og annet, opplyser PU.

Les også: Tidligere utenriksminister om Etiopia-sakene: – Bekymringsfullt

– Jeg er trist

29 år gamle Mulualem er fortvilt når Nettavisen snakker med ham. Han forteller at han gikk tre år på skole i Norge og at han hadde en fosterfamilie i Norge de første årene.

– De er på vei til Trandum nå, sier han.

– Jeg er trist. Dette kan avgjøre hele fremtiden min, sier han.

Han forteller at faren var død da han flyktet fra Etiopia. Det var en onkel som hjalp ham med å flykte, slik at han ble smuglet ut. Faren var politisk aktiv, og Mulualem forteller at han selv satt fengslet i fem dager, som tolvåring, sammen med moren sin.

Les også: Tvangsretur av etiopiere: – Har ikke myndighet til å gripe inn

2024-04-24T11:29:23Z dg43tfdfdgfd